In partnership with Nature

Låt Naturen ta plats i ditt team och din organisation.

Naturbaserad teambuilding

vision

Att leva som en del av naturen är grunden för utvecklingen av människans aktiviteter i harmoni med livet.

Mål

Att integrera naturen i reflektionsprocessen och aktiviteter för att främja hållbara och framgångsrika organisationer.

TRÄFFA LAURENCE

Jag heter Laurence Nachin. Jag kommer från Frankrike och lever i Sverige sedan 2001.

Jag är utbildad mikrobiolog och har jobbat i många år i grundforskning och R&D. Jag har varit teamledare, projektledare och kvalitetsansvarig inom statligt och privat näringsliv.

Att vara i naturen har alltid varit en viktig del av mitt liv och jag har spenderat tid i skogen så länge jag kan minnas. Långa promenader med min mamma i min barndoms skog i Limousin, plocka svamp i slutet av sommaren och senare i livet springa på de små stigarna mellan träden. Det är där jag återhämtar mig och hittar min kraft och balans i livet. I en värld där vi stannar inomhus många timmar varje dag och där digitalisering tar allt större plats i våra liv behöver jag mer än någonsin tidigare behålla och förstärka min relation med naturen.

2017 upptäckte jag Shinrin yoku (skogsbad på svenska) genom en dokumentär på TV: love at first sight. Jag ville veta mer.

2018 utbildade jag mig för att bli certifierad guide via ANFT (Association for Nature and Forest therapy).

2019 skapade jag Sense in Nature.

Varför?

Jag är vetenskapskvinna, biolog. Jag har alltid varit fascinerad av livet. Vetenskapen och forskning har gett mig chansen att få en glimt av hur saker fungerar på molekylär och cellulär nivå. Det visade mig också hur allt hänger ihop: hur en enda förändring, en stimulus kan leda till en kaskad av händelser i en enda cell. Hur denna cell kommer att kommunicera med andra och leda till produktion av molekyler som i slutändan kan resultera i ett speciellt beteende eller agerande av en organism. Denna händelse kommer att ha effekt på andra organismer och så vidare … Fjärilseffekten.

Allt hänger ihop. Vi är kopplade till allt. Ofta glömmer vi det…

Att återuppliva bandet mellan människan och alla andra varelser känner jag som väsentligt för att kunna byta paradigmet som driver våra samhällen och kunna fortsätta leva i harmoni med allt liv på jorden. Någonting som jag skulle vilja att mitt barn får uppleva.

Många berättar att de tycker om att vara i naturen, att det får dem att må bra. Vi kan då känna kopplingen till livet omkring oss, även omedvetet. De flesta av oss kopplar bort dessa känslor så fort de är på jobbet. Varför? Varför kan vi inte ta med oss alla dessa positiva förnimmelser och effekter när vi arbetar?

Jag vill integrera naturen på arbetsplatser, i vårt sätt att tänka, att arbeta, att ta beslut. För att det är där allt börjar och det är bra för oss och för allt.

Jag är fortfarande fascinerad av livet. Därför har jag skapat Sense in Nature.

EKOSYSTEM

Lika som träden som interagerar och kommunicerar med varandra genom sina rötter med hjälp av andra organismer och bygger ett nätverk som förstärker alla, utvecklar Sense in Nature ett ekosystem med kollegor, organisationer som bidrar till allas tillväxt, välmående och harmoni.

Social Venture Network

Internationellt nätverk som arbetar för långsiktig hållbarhet i affärer och verksamheter enligt Agenda 2030

Medlemmar är företag, akademi och organisationer som arbetar lokalt i varje land med frågor om god etik, miljöhänsyn, socialt ansvar, hälsa och välbefinnande.
Med vision att vara en ledande mötesplatsen för idéer och erfarenheter som gör skillnad i resan till ett hållbart samhälle känns SNV som en plats där Sense in Nature kan bidra och trivas.

Ekocentrum

Mötesplatsen för hållbar utveckling!

Ekocentrums uppdrag är att påskynda utvecklingen mot ett hållbart samhälle  genom att hålla i utbildningar och guida i en hållbarhetsutställning.

För att främja omställningen som behövs för att bygga ett hållbart samhälle erbjuder Sense in Nature workshopen Human Factor Mural i samarbete med Ekocentrum.

Västkuststiftelsen

Värna, vårda, visa naturen

Västkuststiftelsens uppdrag är att bevara och vårda den västsvenska naturen och att stimulera friluftslivet. Värna, Vårda och Visa naturen: 3 ord som passar perfekt med Sense in Nature.

Sedan 2019 anordnar Sense in Nature skogsbad för allmänhet i Änggårdsbergen och Stora Amundön i samarbete med Västkuststiftelsen.

Helena Johard

Stockholm, Sverige
Biolog, forskare, & konstnär

Helena har ofta jobbat med vår identitet i relation till naturen. Sedan hon var liten har hon fascinerats av vad allt liv är och hur man upplever verkligheten. Helena  är också certifierad natur- & skogsterapiguide. Hon berättar att det finaste med skogsbad är när skogen ändrar känslan av tid och rum, när man möter varandra och naturen på sitt eget sätt.

Idag guidar hon grupper i naturen där allt liv som omger oss är en oändlig hemlighetsfull rymd att uppleva och där nya historier vävs samman.

Helena driver I skogensfamn.

Human Factor University

Den mänskliga faktorn i hjärtat av den ekologiska omställningen.

HFUs uppdrag är att ”lära ut hur vi kan ta hand om oss själva, andra och vår miljö genom att mobilisera våra kognitiva resurser”.

HFU med IPBC (International Panel On Behavior Change) har utvecklat workshopen Human Factor Mural i samarbete med  (IPBC).

Jag är certifierad av HFU för att facilitera Human Factor Mural workshop.

En chemin vers

Fransktalande organisation för natur- & skogsterapiguider

”En chemin vers” betyder ”på vägen till” och är ett rum för fransktalande natur- & skogsterapi-guider där samlas erfarenhet, kompetens, kreativitet. Vi jobbar för erkännandet av vårt nya yrke av myndigheter och samhälle och för att visa en väg som främjar ett harmoniskt och sinnligt förhållande mellan människor och naturen.

HÅLLBARHET

Sense in nature erbjuder upplevelser baserade på Shinrin yoku med syfte att regenerera kopplingen mellan människor och naturen. Hållbarhet för miljö och människor är därför en integrerad del i hela verksamheten. Sense in Nature följer principen ”Inte störa, inte förstöra” i enlighet med allemansrätten. För att ha så lite miljöpåverkan som möjligt följs också principerna för friluftslivsetik ”Leave no trace”.

Naturen förändras kontinuerligt beroende på vädret och årstid. Jag besöker alltid platsen dagarna före en aktivitet. På så sätt kan jag anpassa vägen till naturen och minska markskador genom att undvika stigar som är för leriga, hitta lämpliga ställen där vi kommer att kunnas samlas, bl.a. Jag undersöker också om det finns någon uppenbar risk för deltagare (grenar som skulle kunna ramla, halkiga stenar…).

Information om rekommenderade kläder och utrustning ges till deltagarna i förväg. Jag har alltid med mig första hjälp kit.​ De flesta aktiviteter sker i stadsnära naturområde dit deltagare kan ta sig med kollektivtrafik eller cykel.

I början av aktiviteter informeras deltagarna om naturområdet och regler som gäller. Aktivitet sker med respekt för naturen och allt liv: växter, djurliv, marken, stenar men också andra människor som kan vara i samma område samtidigt. Vi försöker lämna platsen som vi fann den och jag har alltid det som behövs för att samla eventuellt skräp.​

”Med detta arbete önskar jag att öka medvetenhet om att naturen inte bara är ett ställe som vi kan gå till för att vistas, utan en plats där många varelser bor och lever och där vi människor är välkomna”.

Laurence Nachin