Vad är skogsbad egentligen?

”Skogsbad” fick plats i årets nyordslista 2017 i svenska språket. Där definieras det som ”en terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress”. En kanske tydlig, men lite begränsad beskrivning av vad skogsbad verkligen är enligt min uppfattning.
2018 bestämde jag mig för att utbilda mig som Natur- och Skogsterapi guide med den internationella organisationen ANFT (Association of Nature of Forest Therapy). Idag är skogsbad en stor del av mitt jobb. I en serie artiklar skulle jag vilja förklara vad skogsbad betyder för mig och vad jag faktiskt gör när jag guidar människor på ett skogsbad.

Låt oss börja med lite bakgrund…
Skogsbad är egentligen översättning från engelska ”forest bathing” som i sin tur är den ungefärliga översättningen av det japanska ordet ”Shinrin Yoku”. Dr Qing Li, pionjär inom området, beskriver Shinrin Yoku som ”att bada i skogens atmosfär” eller ”att ta in skogen med hjälp av sinnena”.
Japans yta utgörs av ca 70% skog (ungefär som Sveriges). På 80-talet undrade Ministeriet för jordbruk, skogsbruk och fiske hur de skulle kunna skydda och samtidigt dra nytta av de här stora skogsytorna. Samtidigt flyttade fler och fler människor från landet till stora städer och man märkte en rejäl ökning av hälsoproblem relaterade till det intensiva arbets- och stadslivet. Genom att främja Shinrin Yoku tänkte myndigheterna att de hade en möjlighet att slå två flugor i en smäll: ekonomiska och miljörelaterade problem samt folkhälsan: skogen bevaras och folkhälsan förbättras.
På 90-talet ville ändå myndigheterna ha starka bevis på att Shinrin Yoku hade positiva hälsoeffekter på människor och flera forskningsprogram genomfördes av Dr Li och Pr Miyazaki. Studierna bevisade effekter av Shinrin Yoku på immunsystemet, hjärt- och kärlsystemet och på psykologisk hälsa. I början av 00-talet blev myndigheterna övertygade att Shinrin Yoku var en effektiv lösning. Regionerna fick möjlighet att anordna terapeutiska stigar och stationer för Shinrin Yoku. 2006 blev Akasawa Natural Recreation Park den första certifierade Forest therapy base med 8 olika Shinrin Yoku stigar. Idag har Japan 64 certifierade Forest therapy bases som besöks av miljoner människor varje år.
Idag har Shinrin Yoku eller skogsbad verkligen tagit fart i flera europeiska länder och många erbjuder olika typ av tjänster kopplade till det. Så vad innebär ett skogsbad? Vad gömmer sig bakom ordet?

Grunderna som definierar ett skogsbad (för mig)
Jag börjar med att berätta vad skogsbad INTE är.
Det är inte en vandring med syfte att ha en fysisk aktivitet. Det är inte en exkursion för att lära sig om ett område, blommor, fåglar… Det är inte en fotoutflykt.
Trots detta finns det möjlighet att röra sig, att få lära sig om naturen (på ett annorlunda sätt) och även att ta bilder.

Vad är skogsbad då?
Skogsbad är en sinnlig promenad, ensam eller i grupp, med eller utan guide, i skogen (eller en annan typ av naturmiljö) i väldigt lugnt tempo under flera timmar, även flera dagar ibland, med pauser och kontakt med naturen.
Ett skogsbad bjuder in till att vara i nuet (i tid och rum) och att få en upplevelse med det levande utifrån och inifrån sig själv. Detta händer när man riktar fokus mot sinnena. När jag hör fåglarna eller vattnet som porlar, låter ljudet komma in mig, då är det det som händer just här och nu. Jag kan inte vara i dåtid eller framtid. Jag är i närvaro. Detta ger möjlighet för koppling till naturen, till sig själv och till andra människor (i grupp). Jag är inte helt nöjd med den senare meningen, eftersom den skiljer mellan naturen och människor. En viktig del av ett skogsbad är för mig att återskapa den enhet som naturen och människor utgör. Egentligen skulle det kanske räcka med att säga att skogsbad ger möjlighet för koppling till naturen.

En viktig aspekt av skogsbad är ömsesidighet (reciprocitet). Vad menar jag med detta? Skogsbad är inte ännu en i raden av aktiviteter där jag ”använder” naturen som ett verktyg för att må bra, någonting som bara utnyttjas. Jag är en levande varelse med samma värde som alla andra och jag interagerar med dem genom mina sinnen. Samtidigt interagerar de med mig genom sina egna ”sinnen” (detta är dock ett ämne för en annan artikel J). Det finns ett flöde i båda riktningar: livsflödet. Jag är medveten om att den här delen kan låta ”flummig” för några, men efter att ha guidat många människor kan jag tryggt säga att det händer och det är det här som är kärnan i skogsbad när jag guidar. Detta betyder inte att jag erbjuder spirituella upplevelser i skogen, även om några deltagare kan få en sådan typ av känsla. Reciprocitet kan vara så enkelt som att tacka för besöket! Låter det konstigt? När vi har varit på besök hos någon brukar vi väl tacka, varför skulle vi inte göra det när vi har varit i skogen där det bor miljoner levande varelser? Men reciprocitet kan yttra sig på ett helt annorlunda sätt, det kan vara en tanke, en gest, en känsla… Det kan även vara så att man inte känner för detta och det är faktiskt okej!

Här kommer vi till den sista punkten som definierar ett skogsbad: man kan inte vara fel och inte rätt heller (eftersom det inte existerar något fel). Allt är. Det finns inga krav eller prestation under ett skogsbad. Detta är ofta det svåraste för många. Inga förväntningar! Du får lov att vara ditt ”naturliga” självt, oavsett vad det innebär, att låta kroppen hitta sitt sätt att vara i stunden och att lita på den. Du är fri.
Som jag berättade i inledningen så är detta mitt sätt att se på skogsbad. Det bottnar självfallet i min utbildning och mina erfarenheter som guide och människa. Jag tror starkt på att det är ett bra sätt att förhålla sig till det som i min utbildning beskrevs som ”the more than human world”. Jag säger ibland ”den mer än människors värld” när jag guidar, vilket min kära kollega och väninna Helena Johard (www.embracedbytheforest.com) skojar om och menar att jag får säga så för att jag är fransyska och att det passar med min brytning. Men jag tycker faktiskt om begreppet: jag känner att den här världen verkligen är ”more” och att vi människor är en liten del (lika viktig som de andra delarna) av den hela.

Sammanställning av ingredienser som utgör skogsbad för mig:

  • långsamhet även stillhet
  • koppling till naturen genom sinnena
  • närvaro – att vara
  • frihet – lita på kroppen
  • reciprocitet – livsflöde
  • enheten

Och guiden då?
Skogsbada kan man göra på egen hand, men utifrån vad jag beskrivit i denna artikel kan det vara bra att följa med en guide. Vad gör guiden då? Vad är guidens roll under ett skogsbad? Detta diskuterar jag i andra artikel om skogsbad.