Skogsbad: mer än mindfulness i naturen

Jag vet inte om jag vågar säga att skogsbad har blivit trendigt men nuförtiden är det säkert många som har hört ordet och läst om det. Vad är skogsbad egentligen? Vad innebär det ”att skogsbada”?
Ofta har jag hört att det är ”mindfulness i naturen”. Ja, det kan vara delvis sant. Men för mig som är utbildad natur- & skogsterapi guide är det så mycket mer än så. Med skogsbad kan vi hitta ett sätt att koppla oss till naturen, till oss själva och till det andra. Ömsesidighet är en av skogsbadets viktigaste ingredienser som jag upplever det: att öppna upp sig till det andra, människa eller andra varelser, att känna livsflödet, livsnätet mellan allt som finns på jorden. Det finns en social aspekt i skogsbad, en blick mot det andra.
Vad kan vi lära oss om skogen, om oss själva när vi tar oss tid att stanna upp, lyssna med hjärtat…Naturen viskar…Jag hjälper dig att höra hennes budskap…

I andra blogginlägg kan du läsa mer om guidens roll eller om naturens sociala effekt.

Referens
Clarke FJ, Kotera Y, McEwan K. A Qualitative Study Comparing Mindfulness and Shinrin-Yoku (Forest Bathing): Practitioners’ Perspectives. Sustainability. 2021; 13(12):6761.